Työkyvyn tuen konsultaatiomalli, Työkykyverkosto, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)

Työkykyverkosto on moniammatillinen konsultaatioryhmä, joka tuottaa uusia näkökulmia ja suosituksia hyvinvointialueen asukkaille, jotka tarvitsevat monialaista konsultaatiota työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen selvittelyn tueksi. 

Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen konsultaatiomalli, Työkykyverkosto, Keski-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työkykyverkosto on moniammatillinen konsultaatioryhmä, joka tuottaa uusia näkökulmia ja suosituksia hyvinvointialueen asukkaille, jotka tarvitsevat monialaista konsultaatiota työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen selvittelyn tueksi. 

Toteutuspaikka
Keskipohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)
Liitteet ja linkit
Kuva
Kuvio Työkykyverkostossa toimivista ammattilaistahoista
Kuvateksti
Työkykyverkostossa toimivat ammattilaistahot.

Tekijä

Katja Lahtonen

Luotu

01.02.2024

Viimeksi muokattu

07.11.2024
Ratkaisun perusidea

Työkykyverkosto on moniammatillinen konsultaatioryhmä, joka tuottaa uusia näkökulmia ja suosituksia hyvinvointialueen asukkaille, jotka tarvitsevat monialaista konsultaatiota työ- ja toimintakyvyn, sekä kuntoutustarpeen selvittelyn tueksi. 

Toimintaympäristö

Keski-Pohjanmaan hyvinvointialue Soite koostuu Keski-Pohjanmaan maakunnan kahdeksasta kunnasta: Halsua, Kannus, Kaustinen, Kokkola, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli. Alueen yhteenlaskettu väestöpohja on noin 68 000 henkilöä. Hyvinvointialueen tehtävänä on järjestää yhdenvertaiset julkiset sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen palvelut alueen asukkaille.  Soiten toiminnan ja kehittämisen keskiössä on Ihminen, inhimillisyys sekä innovatiivisuus, ”Ihminen keskiössä". Strategisia periaatteita ovat sosiaali- ja terveydenhuollon integraatio ja lähellä ihmisen arkea oleva moniammatillinen asiantuntijuus. 

Työkykyverkosto käsittää työllisyys-, sote-, ja Kela-palveluiden verkostomaisesti toimivan kokonaisuuden, jonka ensisijaisena tehtävänä on edistää heikossa ja haavoittuvassa asemassa olevien asiakas- ja potilasryhmien hyvinvointia suunnitelmallisesti. Toisena tavoitteena on ensisijaisen asiakasryhmän parissa työskentelevien eri ammattilaisten ammattitaidon lisääntyminen työ- ja toimintakyvyn selvittelyn, -kuntoutuksen ja muiden työkyvyn tuen palveluiden osalta. 

Moniammatillisen verkosto kokonaisuuden, moninaisen kohderyhmän, sekä yhteiskunnallisten ja lainsäädännöllisten muutosten yhteensovittaminen muuttuvassa toimintaympäristössä vaatii jatkuvaa toimintamallin kehittämistä ja muokkaamista, sekä erilaisten käytänteiden sopimista kohderyhmien tarpeita vastaavaksi. 

 

 

 

 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Työkykyverkoston ensisijainen kohderyhmä on Keski-Pohjanmaan työikäiset osatyökykyiset kuntalaiset, joilla on moninaisia työkyvyn haasteita ja joiden kokonaistilanne on pitkittynyt tai jumiutunut. Työkykyverkoston toiminta kohdistuu niihin asiakkaisiin, joiden tilanteessa peruspalveluissa on jo käynnistetty eri viranomaisten välistä yhteistyötä, mutta tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua ja joiden kuntoutustarpeita pitäisi arvioida yhteisesti eri viranomaisten ja kuntoutuspalvelujen järjestäjien kanssa. Kohderyhmää ovat keskeisesti ne asiakkaat, joilla on sosiaalipalvelujen, mielenterveys- ja päihdepalveluiden tuen tarvetta sekä ne asiakkaat, joilla on samanaikaisesti useiden eri sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttöä. 

Toissijaisena kohderyhmänä ovat ensisijaisen kohderyhmän parissa työskentelevät eri palvelusektoreiden ammattilaiset. Työkykyverkostoon on valittu osatyökykyisten parissa asiakastyötä tehneitä ammattilaisia.  Asiakasymmärrys kohderyhmästä on kertynyt monipuolisen työkokemuksen ja koulutuksien myötä. Työkykyverkoston konsultaatiossa asiakkaiden tilanteita tarkastellaan yhdessä laajasti ja moniammatillisesti. Tämä kerryttää ammattilaisten asiakasymmärrystä asiakaskohtaisesti ja lisää myös ammattilaisten ymmärrystä koko tämän kohderyhmän erityispiirteistä ja tarpeista. Moniammatillinen konsultaatio kerryttää myös ammattilaisten laaja-alaista osaamista työ- ja toimintakykyä selvittävistä, tukevista ja kuntouttavista palveluista ja niihin ohjautumisisen reiteistä. Asiakasymmärrystä on lisännyt myös Työkykyverkoston vakituisten toimijoiden yhdessä tekemä kartoitus vuonna 2023 Työkykyverkoston konsultaatiossa olleiden asiakkaiden konsultaation suositusten toteutumisesta. (Liitteenä Kuvio 2023 Konsultaation suositusten toteutuminen) 

Asiakkaita on osallistettu oman nykytilan ja tutkimus- ja kuntoutushistorian kuvaamisessa, tämänhetkisen jäljellä olevan työ- ja toimintakyvyn arvioinnissa, omien vahvuuksien ja voimavarojen, sekä tulevaisuuden suunnitelmien hahmottelemisessa. Asiakkaan henkilölähtöiset tavoitteet, toiveet ja motivaatio ovat Työkykyverkoston konsultaation suositusten perustana. Asiakkaita osallistetaan ja tuetaan myös konsultaation suositusten toteuttamisessa Työkykyverkoston jälkeen.   

Syksyllä 2024 toteutettiin vuonna 2023–2024 Työkykyverkoston konsultaatiossa olleille asiakkaille palautekysely, jonka tuloksia on hyödynnetty asiakasymmärryksen lisäämisessä ja toimintamallin juurruttamisessa.   

Työkykyverkoston kohderyhmän parissa asiakastyötä tekeville ammattilaisille ja esihenkilöille toteutettiin palautekysely keväällä 2024.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

TÄHÄN alkuun LISÄÄ Työkykyverkoston konsultaatiossa suositellut työ- ja toimintakykyä selvittävät tutkimukset, kuntoutukset ja työllistymisen tuen palvelut vievät aikaa ja vaikutukset ovat nähtävissä vasta kuukausien, joskus jopa vuosien kuluttua. 

  • Työkykyverkoston toimintaan sitoutuneet työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen laajan osaamisen omaavat ammattilaiset
  • Työkykyverkoston toimintaan ja koordinointiin sitoutunut työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen laajan osaamisen omaava koordinaattori
  • Työkykyverkoston palvelukäsikirja 
  • Työkykyverkoston kartoituslomake
  • jatkuva toimintamallin kehittäminen ja käytänteistä sopiminen muuttuvassa toimintaympäristössä kohderyhmän tarpeita vastaaviksi. 
  • Työkykyverkostossa toimivien ammattilaisten keskinäisestä konsultaatiosta sopiminen ja sen hyödyntäminen
Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Työkykyverkoston toiminta nähdään sekä asiakkaiden että ammattilaisverkoston näkökulmista tarpeellisena. Asiakkaiden jumiutuneet ja epäselvät tilanteet etenevät, kun työtä tehdään verkostotyön otteella, asiakas on keskiössä ja Työkykyverkoston moniammatilliset konsultaation suositukset perustuvat kattavaan, ajantasaiseen tietoon asiakkaan työ- ja toimintakykyyn vaikuttaneista tapahtumista, niiden kuntoutuksista, nykytilanteesta ja tulevaisuuden tavoitteista. Työkykyverkostossa on koordinoija ja asiakkaalla on lähityöntekijä, joka huolehtii tiedonkulusta ja toimii asiakkaan tukena konsultaation suositusten toteutumisessa. Työkykyverkoston toimintaan sitoutuneet ammattilaiset tekevät moniammatillista yhteistyötä avoimen keskustelun, luottamuksen ja yhteisen tavoitteen kera asiakkaan tilanteen edistämiseksi. 

Työkykyverkoston konsultaatiossa suositellut työ- ja toimintakykyä selvittävät tutkimukset, kuntoutukset ja työllistymisen tuen palvelut vievät aikaa ja vaikutukset ovat nähtävissä vasta kuukausien, joskus jopa vuosien kuluttua. 

Työkykyverkoston toimintaan osallistuminen kehittää ammattilaisten työkykyosaamista ja toisten työn ymmärtämistä. Ammattilaisten välinen konsultaatio on lisääntynyt ja se sujuvoittaa ja nopeuttaa asiakasprosesseja. Monialaiset Työkykyverkoston konsultaation suositukset koetaan helpottavan suunnitelmien tekemistä ja tukevan asiakastyötä jumiutuneissa tilanteissa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Työkykyverkoston toimiva toimintamalli vaatii sitoutuneen ja työ- ja toimintakyky asiassa osaavan ammattilaisten verkoston, johdon tuen, koordinaattorin työpanoksen. Toimintamallin on rakennuttava olemassa olevien resurssien varaan. Yhdessä määritetyt ja kokemuksen kautta syntyneet roolit, tehtävät ja vastuut helpottavat tarvittavan työaikaresurssin arvioinnissa. Työkykyverkosto vaatii toimiakseen: 

  • Työkykyverkoston toimintaan sitoutuneet työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen laajan osaamisen omaavat ammattilaiset
  • Työkykyverkoston toimintaan ja koordinointiin sitoutunut työ- ja toimintakyvyn arvioinnin ja tukemisen laajan osaamisen omaava koordinaattori
  • Työkykyverkoston palvelukäsikirja 
  • Työkykyverkoston kartoituslomake
  • jatkuva toimintamallin kehittäminen ja käytänteistä sopiminen muuttuvassa toimintaympäristössä kohderyhmän tarpeita vastaaviksi. 
  •  Työkykyverkostossa toimivien ammattilaisten keskinäisestä konsultaatiosta sopiminen ja sen hyödyntäminen

 

Kansikuva
Työkykyverkosto Keski-Pohjanmaa kansikuva

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä