Yhdyspintasuunnittelijan tehtäväkuva, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)

Yhdyspintasuunnittelijan tehtäväkuvaa pilotoitiin osana Hyte-palvelukonseptin kehittämistä. Yhdyspintasuunnittelijan työtehtävin vastattiin ja reagoitiin eri yhdyspinnoilla ilmeneviin kehittämistarpeisiin ja luotiin vuoropuhelulle rakenteita. 

Toimintamallin nimi
Yhdyspintasuunnittelijan tehtäväkuva, Etelä-Pohjanmaan HVA (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Yhdyspintasuunnittelijan tehtäväkuvaa pilotoitiin osana Hyte-palvelukonseptin kehittämistä. Yhdyspintasuunnittelijan työtehtävin vastattiin ja reagoitiin eri yhdyspinnoilla ilmeneviin kehittämistarpeisiin ja luotiin vuoropuhelulle rakenteita. 

Toteutuspaikka
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Euroopan Sosiaalirahasto (ESR)

Tekijä

Miia Hietaniemi

Luotu

09.12.2024

Viimeksi muokattu

20.12.2024
Ratkaisun perusidea

Hyvinvointialueen tehtäväkenttä on laaja ja tarvitaan kehittämisosaajaa, jolla on valmius tarttua yhdyspinnoilta esille nouseviin kehittämistarpeisiin. Yhdyspintasuunnittelija kokoaa tarvittavat toimijat yhteen ja valmistelee asioita johdolle ja päätöksentekoon. Yhdyspintasuunnittelijan tehtävä on reagoida erilaisiin yhteydenottopyyntöihin ja varmistaa, että ne ohjautuvat hyvinvointialueella oikeille toimi- ja palvelualueille, johtajille ja  asiantuntijoille. Yhdyspintasuunnittelijan ei tarvitse olla itse kaikkien eri toimialueiden asiantuntija, mutta hänellä on oltava ymmärrys ja kyky selvittää sitä, mihin kulloinkin asioita ohjaa toteutettavaksi. Yhdyspintasuunnittelija  osallistuu viestinnän keinojen kehittämiseen  sidosryhmien toiveita ja tarpeita kuullen. Yhdyspintasuunnittelijan työpanos on käytettävissä sekä sidosryhmätapaamisten koolle kutsumiseen, työpajojen valmisteluun tai hankehakemusten valmisteluun.

Yhdyspintasuunnittelijan tehtävänkuvaan kuuluu selkeästi järjestöyhteistyön koordinaatio hyvinvointialueella, muun muassa järjestöavustusvalmistelu ja avustusprosessin, käytänteiden ja periaatteiden kehittäminen. Osallisuus linkittyy vahvasti yhdyspintatyöhön ja yhdyspintasuunnittelijalla on myös oleellinen rooli hyvinvointialueen lakisääteisen osallisuustyön kehittämisessä sidosryhmäyhteistyöhön. 

Yhdyspintasuunnittelija tekee tiiviistä yhteistä kuntien kanssa etenkin hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen kokonaisuutta ja järjestöyhteistyötä koskevia asioita käsittelevissä verkostoissa.

Kun rakenteet järjestöyhteistyöhön ovat selkiytyneet, yhdyspintasuunnittelijan tehtävää on tarpeen ulottaa yritysyhteistyön ja oppilaitosyhteistyön edistämiseen.

Hyvinvointialueiden välinen yhteistyö toteutuu eri hyvinvointialueilla toimivien asiantuntijoiden keskinäisissä verkostotapaamisissa. Yhdyspintasuunnittelija on ollut mukana osallisuuden ja järjestöyhteistyön kansallisissa verkostoissa sekä Kuntaliiton koordinoimassa työllisyyden hoidon verkostossa.

 

Toimintaympäristö

Yhdyspinnat ovat kahden tai useamman organisaation toiminnallisia rajoja ja yhteistyön paikkoja. Hyvinvointialueella on järjestämisvastuulleen kuuluvien palveluidensa osalta monenlaisia yhdyspintoja etenkin kuntien, järjestöjen, yritysten, seurakuntien, oppilaitosten kanssa muun muassa hyvinvoinnin ja terveydenedistämisen, sivistys- ja kulttuuripalveluiden, työllisyyden hoidon, maahanmuuton ja kotoutumien, varautumisen ja sisäisen turvallisuuden osalta. Yhdyspintatyötä tapahtuu kaikilla toimialoilla osana eri ammattilaisten ja johtajien työtä. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä ovat hyvinvointialueen sidosryhmät,  hankekaudella erityisesti järjestöt, seurakunnat, kunnat ja  vaikuttamistoimielimet, joiden kanssa on yhteisesti valmistellen järjestetty tilaisuuksia ja vahvistettu vuoropuhelua. Alueelle on perustettu uusia yhteistyöverkostoja ja vahvistettu jo olemassa olevien verkostojen tavoitteita ja tarkoitusta.

Lakisääteinen hyte-neuvottelut valmisteltiin sidosryhmäyhteistyössä. Vuoropuhelua johdon ja hyvinvointialueen vaikuttamistoimielinten kanssa on vahvistettu Vaikuttamisfoorumeilla. Vuoropuhelua, hyvinvointialueen ammattilaisten, järjestöjen ja luottamushenkilöiden kesken ja vahvistettu Yhdyspintatyön aamukahveilla.

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Yhdyspintasuunnittelijan tehtävänkuva vaatii yhden kokopäiväisen työntekijän. Työntekijän työtehtävä voidaan tarvittaessa jakaa useammalla työntekijälle. Työtehtävien tekemiseen tarvitaan kykyä ja halua verkostomaiseen yhteistyöhön ja eri toimialueiden verkostojen tuntemista. Yhdyspintasuunnittelijan tehtävä on kehityspalveluissa, mikä mahdollistaa asiantuntijoiden välisen yhteistyön. Vuoropuhelu ja ohjaustuki varmistetaan toimialuejohtajien kanssa sovituilla säännöllisillä tapaamisilla. Yhdyspintasuunnittelijan valmisteluvastuulla olevia kokonaisuuksia sisällytetään johdon vuosikelloon.

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Yhdyspintasuunnittelijan tehtävänkuvan vakinaistamiseen liittyy epävarmuutta talousvajeen ja hallintorakenneuudistusten vuoksi. Toisaalta toimiville yhdyspinnoille ja niiden vahvistamiselle on mitä merkittävin tarve, jotta vähäisten resurssien käyttö eri organisaatioissa saadaan käyttöön ja asiakkaan parhaaksi.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Yhdyspintasuunnittelijan tehtävänkuvan on tarkoitus  olla selkeästi mukana toimialueiden yhteistyön rakenteissa. Vuoropuhelu ja ohjaus professio- ja toimialuejohtajien kanssa tulee varmistaa. Yhdyspintasuunnittelijan tehtävänä on valmistella asioita päätöksentekijöille. Siten suunnittelijalla on asiantuntijarooli yhdyspintatyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen lautakunnassa.

Kehittämisen vaihe

Kehitteillä

Kohderyhmä