Asuinalueen yhteiskehittäminen siltaustoiminnan avulla
Työelämän ulkopuolella olevat henkilöt voivat vahvistaa työelämävalmiuksia, toimintakykyä ja työllistymisedellytyksiä paikallisen siltaustoiminnan avulla, jossa luodaan mielekästä toimintaa omassa asuinympäristössä yhdessä alueen toimijoiden kanssa.
Toimintamallin nimi
Työelämän ulkopuolella olevat henkilöt voivat vahvistaa työelämävalmiuksia, toimintakykyä ja työllistymisedellytyksiä paikallisen siltaustoiminnan avulla, jossa luodaan mielekästä toimintaa omassa asuinympäristössä yhdessä alueen toimijoiden kanssa.
Toiminnan avulla löydetään yhteys omiin voimavaroihin ja kiinnittymiskohtia omaan asuinympäristöön sekä työelämään.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Toiminta kiinnittyy kansalaisyhteiskuntaan ja paikalliseen asuinyhteisöön.
Toimintaa on kehitetty Itä-Helsingin Myllypurossa. Siellä yhteistyötä on tehty muun muassa Myllypuro-seuran ja paikallisen asukastalo Myllärin kanssa.
Toiminta on suunnattu työelämän ulkopuolella oleville henkilöille (erityisesti alle 30-vuotiaille ja yli 50-vuotiaille henkilöille). Välillisiä kohderyhmiä ovat kehittämiseen osallistuvat alueen ikäihmiset, julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin työntekijät, palveluja tuottavat organisaatiot, alueen asukkaat sekä ammattikorkeakoulun opiskelijat (kuntoutus- sosiaali-, kulttuuri- ja tietotekniikka-ala).
SILTAUSTOIMINTA
Paikallisen siltaustoiminnan avulla vahvistetaan työelämän ulkopuolella olevien henkilöiden työelämävalmiuksia, toimintakykyä ja työllistymisedellytyksiä. Siltaus on eri ryhmien ja toimijoiden liittämistä toisiinsa. Siltaustoiminnassa työelämän ulkopuolella olevat ja ikäihmiset kehittävät ja toteuttavat yhdessä arjen mielekästä sisältöä omassa asuinympäristössään. Toimintaan osallistuminen on vapaaehtoista. Työpajoissa osallistujat ideoivat ja suunnittelevat toimintaa, joka voi olla esimerkiksi vapaaehtoistoimintaa ja tapahtumia. Helsingin Myllypurossa työpajoissa suunniteltiin esimerkiksi kävelyryhmän toimintaa, yhteisöllistä ruokailua ja taloyhtiön yhteisen toiminnan kehittämistä.
TYÖELÄMÄVALMIUDET JA PAIKALLISYHTEISÖ VAHVISTUVAT
Kehittämiseen osallistuminen vahvistaa osallistujien työelämävalmiuksia. Kokeilujen kautta verkostoidutaan ja tehdään yhteistyötä alueen muiden toimijoiden kanssa. Mielekäs toiminta arjessa tukee yhteyksien syntymistä työelämään. Helsingin Myllypurossa toiminnassa on ollut mukana vanhusten asumispalveluja tuottava yhdistys, jolloin nuoret ja ikääntyneet ovat kohdanneet toisiaan. Osallistujien itsereflektointia varten on kehitetty digitaalinen TOPI-arviointiväline työ- ja toimintakyvyn itsearviointiin.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET
Toiminta vahvistaa osallisuutta omassa elämässä, koska toimintaan voi osallistua monella tasolla, se tukee omien voimavarojen löytämistä, vahvistaa vastuunottoa ja ryhmässä toimimisen taitoja sekä luo kiinnittymiskohtia lähiympäristöön ja työelämään. Toiminta vahvistaa osallisuutta vaikuttamisen prosesseissa, koska osallistujat vaikuttavat toiminnan sisältöihin ja siten myös lähiympäristöön. Toiminta tarjoaa merkityksellisiä asioita osana paikallista yhteisöä: toiminta on koettu mielekkääksi ja osallistujalähtöiseksi ja työ näkyy paikallisesti.
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Näin aktivointi lisäisi työttömien osallisuutta – 5 ehdotusta
- Kaikki mukaan: kansalaisvaikuttamisen vahvistaminen
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämishanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.
Arvio toimintamallista_Asuinalueen yhteiskehittäminen siltaustoiminnan avulla_5.1.2018 (pdf 297 kt)