Hämeenlinnan Kumppanuustalo
Hämeenlinnan Kumppanuustalo on syyskuusta 2014 lähtien toiminut kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus. Talossa toimii vakituisesti kuusi eri toimijaa ja niiden lisäksi talossa järjestää tilaisuuksia ja toimintaa vuosittain n. 90 muuta yhdistystä ja yhteisöä.
Perustiedot
Toimintamallin nimi
Hämeenlinnan Kumppanuustalo on syyskuusta 2014 lähtien toiminut kaikille avoin kansalaistoiminnan keskus. Talossa toimii vakituisesti kuusi eri toimijaa ja niiden lisäksi talossa järjestää tilaisuuksia ja toimintaa vuosittain n. 90 muuta yhdistystä ja yhteisöä.
Toimintamallin kuvaus
Kumppanuustalon ns. ydinjoukon muodostavat talon toimijat, eli talossa kuukausivuokralaisina toimivat järjestöt ja muut organisaatiot. Vuonna 2020 vakituisina vuokralaisina toimivat Mannerheimin lastensuojeluliiton Hämeen piiri, Vapaaehtoiskeskus Pysäkki, Taidekeskus Kettuki, Hämeen Setlementti, Hämeenlinnan Vanhusten Asuntosäätiö ja Hämeenlinnan kaupungin monikulttuurityö sekä sosiaalipalveluiden toimipiste.
Talon kokoontumistilat ja auditorio ovat kukin jonkun näistä toimijoista vuokraamia. Kokoontumistilojen osalta on talon toimijoiden kesken sovittu yhteiset käytännöt helpottamaan tiloja käyttäviä ja vuokraavia yhdistyksiä ja yhteisöjä. Esimerkiksi vapaaehtoisvoimin tomivat yhdistykset voivat kohtuullisella käytöllä saada kokoontumistiloja (auditoriota lukuunottamatta) käyttöönsä maksutta. Näin talo haluaa tukea alueen yhdistystoimintaa ja kansalaisyhteiskuntaa. Niiltä järjestöiltä, joilla on työntekijöitä, otetaan pientä vuokraa ja yrityksiltä hieman suurempaan. Auditoriolla on oma hinnastonsa, mutta auditorion hallinnoijakin käyttää harkintaansa tilan käytöstä sovittaessa, eikä tilasta aina peritä vuokraa. Osalla talon toimijoista ei ole omaa kokoontumistilaa, mutta yhdessä on sovittu, että talon toimijat voivat käyttää kokoontumistiloja ilman lisämaksuja. Talon toimijolle varataan myös etuotto-oikeus tilavarauksiin ennen kuin tiloja varataan ulkopuolisille yhdistyksille ja yhteisöille. Tilavarauskalenterit täytetään aina puolivuosittain, mutta talon toimijat voivat tehdä varauksia pidemmällekin tulevaisuuteen. Talon toimijoiden lisäksi vuosittain tiloja käyttää ja vuokraa n. 90 yhdistystä ja yhteisöä. Pienille, vapaaehtoisvoimin toimiville yhdistyksille talo ja sen tilat on merkittävä yhdistystoiminnan mahdollistaja.
Hämeen Setlementti ry:n järjestöyhteistyön kautta hoidetaan tilavaraukset pääsääntöisesti ulkopuolisille yhteisöille, lukuunottamatta auditoriota. Järjestöyhteistyö myös tarjoaa yhdistyksille vuosivuokraa vastaan lokerikkoja ja talon ullakolta arkistohyllytilaa mappien ja aineistojen säilyttämiseen. Tätä säilytyspalvelua hyödyntää n. 15 yhdistystä.
Lisäksi yhdistykset voivat kopioida esitteitä ja materiaaleja omakustannehintaan ja laskua vastaan.
Talon toimijat muodostavat yhdessä Kumppanuustalon päättävän elimen, toimijakokouksen, joka kokoontuu loma-aikoja lukuunottamatta kuukausittain. Toimijakokouksissa sovitaan yhteisiin tiloihin liittyvistä asiosa. Yhteisiä tiloja ovat aulatilat, pieni varattava asiakastila, taukotila ja sen keittiö sekä wc-tilat. Toimijoiden kesken on myös sovittu vuosittainen yhteinen budjetti, jota käytetään yhteisiin hankintoihin (mm. vessapaperit, taittopaperit, ensiaputarvikkeet). Talon omistajan kanssa on sovittu osaksi vuokria talon yhteisten tilojen siivous ja vessojen pyyherullat, saippuat ja eteisten matot. Omien tilojen siivouksen talon toimijat hoitavat joko itse, talon työtoimintaa hyödyntäen tai sen ulkoa tilaten.
Kumppanuustalossa on muodostunut perinteeksi olla mukana vuosittain Hämeenlinnan Taiteiden yössä ja järjestää vuosittain Joulumyyjäiset ja Kumppanuustalon ystävänpäivä -tapahtuma.
Kumppanuustalon yhteistä viestintää tukee verkkosivut www.hameenlinnankumppanuustalo.fi ja Facebook-sivu.
Kumppanuustalon kävijä- ja osallistujatilastoja kerätään vuosittain. Keväällä ja syksyllä on kaksi tilastointiviikkoa, jolloin tilastoidaan kaikki kävijät ja toimintaan osallistuneet henkilöt. Tilastointiviikkojen perusteella lasketaan vuosittainen kävijäkeskiarvo. Tilastotietoja kerätään myös Kumppanuustalon vuosittaisista opiskelijharjoittelija-, työkokeilija- ja työtoimijamääristä. Lisäksi joka toinen vuosi toteutetaan asiakastyytyväisyyskysely, jolla kartoitetaan talon käyttäjien toiveita ja kehittämisideoita.