Jobcenter-/Alihankintamalli Helsinki
Jobcenter-mallin myötä pilotoitiin väliporrasta työtoiminnan ja avointen työmarkkinoiden työpaikkojen välille. Työtoiminnan asiakkaat kokeilivat ansiotyötä matalalla kynnyksellä omien voimavarojen mukaan, menettämättä mahdollisuutta jatkaa työtoiminnassa.
Toimintamallin nimi
Jobcenter-mallin myötä pilotoitiin väliporrasta työtoiminnan ja avointen työmarkkinoiden työpaikkojen välille. Työtoiminnan asiakkaat kokeilivat ansiotyötä matalalla kynnyksellä omien voimavarojen mukaan, menettämättä mahdollisuutta jatkaa työtoiminnassa.
Työtoiminnan täsmätyön Jobcenter-mallissa työtoiminnan asiakkaat pääsevät kokeilemaan tuetusti matalalla kynnyksellä ansiotyötä osa-aikaisesti työtoiminnan rinnalla.
Malli on osa työtoimintaa ja sillä mahdollistetaan työkyvyn mukaista työtä erilaisten työtehtävien ja työskentelymallien avulla. Työtä voidaan esimerkiksi tehdä ryhmänä. Työ voi olla keikkaluonteista tai säännöllistä, mutta aluksi tuntimäärältään vähäistä. Työn kautta on tarkoitus saada hieman lisätuloja.
Työtä tehdään sovelluksen kautta toimeksiantosopimuksella.
Helsingin kaupunki pitää tärkeänä täsmätyökykyisten työllistymisen edistämistä. Vaikka täsmätyökykyisissä onkin valtava potentiaali kaupungin työllisyyden edistämiseksi, aivan kaikille kohderyhmään kuuluville ei ole kuitenkaan ollut tarjolla sopivia työllistymisen palveluita tai keinoja. Työkyvyn haasteita tai täsmätyökykyisyyttä voi karkeasti arvioida olevan noin kolmasosalla työttömistä. Helsinki tarvitsee täsmätyökykyisten työpanosta ja haluaa heidät mukaan osallisiksi työelämään. Kaupunki pyrkii ehkäisemään työttömyyden pitkittymistä ja lisäämään heikossa työmarkkina-asemassa olevien työelämäosallisuutta.
Työkykyohjelmassa puhutaan alihankintamallista, mutta Helsingissä käytetään termiä Jobcenter-malli, ettei malli sekoitu jo työtoiminnassa tehtäviin palkattomiin alihankintatöihin.
Jobcenter-mallin pilotointia tehtiin Helsingin kaupungin vammaistyön ja aikuissosiaalityön työtoimintaa toteuttavissa toimipisteissä ja sitä kehitettiin näiden ja osin myös asiakasymmärrystä hankkeeseen tuottavien asiakkaiden ja järjestöjen kanssa. Kehittämistyössä on myös kiinteä yhteys hankkeen kautta muissa työkykyohjelman hankkeissa tapahtuvaan alihankintamallin pilotointiin, jota koordinoi THL yhteistyössä STM:n kanssa.
Jobcenter-malli on yksi työtoiminnassa käytettävistä sosiaalihuollon työmenetelmistä ja sen myötä luotiin väliporras työtoiminnan ja avointen työmarkkinoiden työpaikkojen välille. Mallin avulla työtoiminnan asiakkaiden on mahdollista kokeilla ansiotyötä matalalla kynnyksellä omien voimavarojen mukaan, menettämättä mahdollisuutta jatkaa työtoiminnassa.
Työkykyisempi Stadi- hankkeen aikana kerettiin selvittää osa keskeisistä avoimistä kysymyksistä ja suunniteltiin Jobcenter-malli pysyväksi osaksi Helsingin vammaistyön ja aikuissosiaalityön työtoimintaa.
Esiselvitys - Alihankintamalli - Työkykyisempi Stadi
Asiakaskohderyhmänä:
- Aikuissosiaalityön kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat
- Vammaisten työtoiminnan asiakkaat
Pilotoinnin avulla selvisi, että sovellusmallin toimeksiantosopimuksella tehtävä työ on mahdollista vammaisten työtoiminnan puolella, mutta aikuissosiaalityön kuntouttavassa työtoiminnassa sopimusmuoto ei palvele asiakasta. Jotta kuntouttavan työtoiminnan asiakkaat pääsevät täsmätyökyvyn mukaiseen työhön, täytyy aikuissosiaalityöhön kehittää vielä toimivaa mallia.