Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden malli Vaasassa. 

Hankkeessa muodostetaan ja mallinnetaan moniammatillinen, asiakkaan tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus (työkyvyn tuen tiimi).

Toimintamallin nimi
Työkyvyn tuen palvelukokonaisuus / Vaasa
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Työkyvyn tuen palvelukokonaisuuden malli Vaasassa. 

Hankkeessa muodostetaan ja mallinnetaan moniammatillinen, asiakkaan tarpeisiin vastaava työkyvyn tuen palvelukokonaisuus (työkyvyn tuen tiimi).

Toteutuspaikka
Vaasan kaupunki
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Vaasa
Toimintamallin rahoittaja
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

28.05.2021

Viimeksi muokattu

27.09.2023
Ratkaisun perusidea

Alueelle rakennetaan asiakaslähtöinen, matalan kynnyksen monialainen työ- ja toimintakyvyn arvioinnin palvelukokonaisuus ja -malli osaksi tulevaisuuden sote-keskusta. Tavoitteena on vahvistaa sote-henkilöstön osaamista työkyvyn tuen asioissa ja näin varmistaa asiakkaiden nopeampi tunnistaminen ja ohjautuminen työ- ja toimintakykyä edistäviin palveluihin. Työkyvyn tuen asiakkaiden osalta on tavoitteena tulevaisuudessa aina verkosto- tai tiimityö. Alueella otetaan käyttöön asiakasvastaavamalli, jolla varmistetaan yksilölliset palvelupolut ja palvelun saanti. Osana työkyvyn tuen palveluita pilotoidaan laatukriteereihin perustuvaa työhönvalmennusta. Vahvistetaan ammattilaisten työkyvyn tuen osaamista koulutuksin.

Toimintaympäristö

Pohjanmaan hyvinvointialueen kuntayhtymän toiminta on käynnistynyt muuta maata aiemmin, 1.1.2022. Näin ollen hankkeen kehittämistyötä on jouduttu implementoimaan uuden organisaation käynnistymisen aallokossa. Pohjanmaan hyvinvointialueen painopisteiksi on kohderyhmän osalta valikoitunut ikääntyneet ja lapset, nuoret ja perheet. Alueen valmisteluryhmän edustaja on todennut hankkeen tuovan erityistä lisäarvoa myös hyvinvointialueen paikalliselle työlle, sen ottaessa huomioon työikäiset työttömät aikuiset, jotka tässä vaiheessa on linjattu hyvinvointialueen paikallisten painopisteiden ulkopuolelle. Hanketta ei kuitenkaan ole suunniteltu yhteistyössä hyvinvointialueen kanssa, ja se on näyttäytynyt yhteisen tavoitetilan saavuttamisen viivästymisessä. Hankkeelta kului lähes ensimmäinen vuosi kommunikaatioyhteyden löytämiseen hyvinvointialueen suuntaan. Näin ollen hankeohjelman mukainen juurruttamistyö tullee auttamatta jäämään tuleville vuosille, ja hankekauden aikana saamme luotua toiminnalle viitekehyksen.

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Hankkeen kohderyhmänä olivat työikäiset, työttömät henkilöt, jotka olivat osatyökykyisiä tai jotka itsensä sellaisiksi tunnistivat. Osatyökykyisyyttä ei osoitettu diagnoosein. Asiakasnäkökulma otettiin huomioon palkkaamalla kokemusasiantuntija, joka itse kävi prosessin lävitse ja antoi arvokasta tietoa prosessin sujuvuudesta ja kehittämiskohteista.  

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Työkyvyn tuen tiimin kehittämisessä hyödynnettiin muun muassa Työkyvyn tuen koulutusta, työkykyohjelman työpajoja ja muita koulutuksia, hankkeen järjestämiä työpajoja sekä muiden hankkeiden ja alueen toimijoiden kanssa tehtyä yhteistyötä. Haastavaksi kehittämistyön teki organisaatiomuutos Vaasan kaupungilta Pohjanmaan hyvinvointialueelle siirtymisen yhteydessä. Uuden organisoitumisen vuoksi työkyvyn tuen toiminnalle etsittiin hallinnollista “kotipesää” koko alkuvuosi 2022. Tästä johtuen muun muassa juurruttamisen suunnittelu ja toiminnan kehittäminen hidastuivat merkittävästi. Toimintaa kokeiltiin hankehenkilöstön voimin siten, että hanketiimi toimi Työkyvyn tuen tiiminä (työkykytiiminä). 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Tulee myöhemmin.

Vinkit toimintamallin soveltajille

Se vaatii yhteystyötä ja lisää yhteystyötä. Organisaationmuutos vaikeutti yhteystyötä tämän hankkeen kohdalla merkittävästi.