Työttömille tietoa terveystarkastuksista jalkauttamalla
Palveluohjaajat, terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä, jalkautuvat matalan kynnyksen toimipaikkoihin jakamaan tietoa työttömien terveystarkastuksista, sosiaali- ja terveyspalveluista ja etuuksista sekä antamaan henkilökohtaista palveluohjausta.
Toimintamallin nimi
Palveluohjaajat, terveydenhoitaja ja sosiaalityöntekijä, jalkautuvat matalan kynnyksen toimipaikkoihin jakamaan tietoa työttömien terveystarkastuksista, sosiaali- ja terveyspalveluista ja etuuksista sekä antamaan henkilökohtaista palveluohjausta.
Levittämällä tietoa työttömän oikeudesta terveystarkastukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin ja tarjoamalla ohjausta palveluihin hakeutumiseen voidaan ennaltaehkäistä sairauksien syntyä, pitkittymistä tai pahenemista sekä ohjata työttömiä tarvittaessa hoitoon.
TÄMÄ TOIMINTAMALLI ON OSALLISUUDEN PALANEN
Toimintamalli on kuvattu ja arvioitu ensi sijassa osallisuuden edistämisen näkökulmasta. ”Osallisuuden palaset” edistävät erityisesti heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta.
Toiminta tapahtuu matalan kynnyksen toimipaikoissa. esim. työttömien yhdistyksissä. Toiminta kytkeytyy sote-alan palvelujärjestelmään, jolla on vaikutusta työttömien terveyteen ja hyvinvointiin. Toimintaa voi järjestää myös kansalaisjärjestöjen tiloissa.
Toiminta on suunnattu etenkin yli 30-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille ja ikääntyneille sekä huono-osaisille ja vaikeassa työmarkkina-asemassa oleville työttömille. Toimintaa on matalan kynnyksen toimipaikoissa ympäri Suomen, erityisenä kohderyhmänä ovat ruokajakelussa käyvät ihmiset. Toiminta on suunnattu myös kohtaamispaikkojen työntekijöille ja vapaaehtoisille.
TIETOA JA OHJAUSTA JALKAUTTAMALLA
Palveluohjaajat jalkautuvat työttömien yhdistyksiin sekä EHYT ry:n Elokolo-tiloihin ja muihin matalan kynnyksen kohtaamispaikkoihin, kuten ruokajakeluihin järjestämään infotilaisuuksia työttömien terveystarkastuksesta ja antamaan henkilökohtaista palveluohjausta. Henkilökohtainen ohjaus voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että keskustellaan terveydestä, mahdollisista talousongelmista tai ohjataan sosiaalietuuksien hakemisessa. Käynnillä voidaan myös mitata verenpaine.
Palveluohjaajat kouluttavat yhdistystoimijoita puheeksi ottamisessa ja palveluihin opastamisessa. Toiminta vahvistaa työttömien tietoisuutta oikeuksistaan ja mahdollisuuksia hakeutua palveluihin.
OSALLISUUDEN OSA-ALUEET
- Osallisuus omassa elämässä
- Osallisuus vaikuttamisen prosesseissa
- Osallisuus yhteisestä hyvästä
Toiminta lisää osallisuutta omassa elämässä lisäämällä tietoa oikeudesta terveystarkastuksiin, tarjoamalla palveluohjausta palvelutarpeen selvittämiseksi ja kannustamalla omasta hyvinvoinnista huolehtimiseen. Kuntalainen on myös tullut tutuksi palvelujärjestelmässä. Jalkautumisen kautta ammattilaiset ovat saaneet työhönsä tiedollista tukea, mikä vahvistaa heidän osallisuuttaan omasta työstään. (1)
Toimintamalli on osa laajempaa osallisuuden edistämisen kokonaisuutta, joka kokoaa yhteen vastaavanlaisia heikoimmassa asemassa olevien osallisuutta edistäviä toimintamalleja:
- Pitkään työttömänä olleiden työllistymisen tuki (Thl.fi)
- Kohti osallisuutta ja aktiivisuutta tukevaa sosiaaliturvaa – perustoimeentulon turvan ja palvelujen on tuettava toisiaan (Thl.fi)
ARVIOINTI (PDF-LIITE)
Malli on arvioitu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa kehitettyjen osallisuuden osa-alueiden ja lupaavan käytännön kriteerien näkökulmasta osana Sosiaalisen osallisuuden edistämisen koordinaatiohanke – Sokran ja ESR TL5 -hankkeiden Osallisuuden palaset -kehittämistyötä.