Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin osana monialaista asiakas- ja palveluohjausta Satakunnan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)

Digitaalista palvelutarjotinta hyödynnetään monialaisessa palveluohjauksessa, joista tässä on kuvattu eri ikäryhmien elintapaohjauksen ja kulttuurihyvinvoinnin toimintamallit. 

Toimintamallin nimi
Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palvelutarjotin osana monialaista asiakas- ja palveluohjausta Satakunnan hyvinvointialueella (RRP, P4, I2)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Digitaalista palvelutarjotinta hyödynnetään monialaisessa palveluohjauksessa, joista tässä on kuvattu eri ikäryhmien elintapaohjauksen ja kulttuurihyvinvoinnin toimintamallit. 

Toteutuspaikka
Satakunta
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Satakunnan hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

04.12.2023

Viimeksi muokattu

20.12.2024
Ratkaisun perusidea

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen digitaalinen palvelutarjotin toimii tukena elintapaohjauksen ja kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleissa.  

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen digitaalinen palvelutarjotin

  • Palvelutarjottimelle nousee tiedot hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen hyvinvointia ja terveyttä edistävistä palveluista.
  • Toimii ammattilaisille asiakas- ja palveluohjauksen tukena.
  • Asukkaat voivat käyttää palvelutarjotinta myös itsenäisesti etsiessään sopivia hyte-palveluita. 

Elintapaohjauksen toimintamallit

Monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen ikäryhmäkohtaisissa elintapaohjauksen toimintamalleissa määritellään yhtenäiset elintapaohjauksen toimintatavat Satakunnan hyvinvointialueella. Toimintamalleissa huomioidaan monialaisuus, (digitaaliset ratkaisut) ja organisaatiorajat ylittävä yhteistyö asukkaiden elintapojen tukemiseksi.

Kulttuurihyvinvoinnin toimintamallit

Kulttuurihyvinvoinnin toimintamalleja on jatkokehitetty RRP2 -rahoituksella.

Toimintaympäristö

Satakunnan hyvinvointialueen monialaisen asiakas- ja palveluohjauksen toimintamallin määrittely on osa kansallista kehittämistyötä, jota tehdään THL:n ohjauksessa osana Suomen kestävän kasvun ohjelmaa (RRP) (2023-2025). Kansallisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen (=HYTE) palvelukonseptin kehittämistyön mukaisesti Satakunnassa tullaan ottamaan käyttöön digitaalinen palvelutarjotin vuoden 2025 aikana. Digitaaliselle palvelutarjottimelle nousee tiedot hyvinvointialueen, kuntien ja järjestöjen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen palveluista. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Ammattilaiskohderyhmänä ovat elintapaohjauksen ja hyvinvoinnin parissa työskentelevät ammattilaiset hyvinvointialueella, kunnissa ja kolmannella sektorilla, sekä palveluita ja toimintaa suunnittelevat ja resursseja määrittelevät henkilöt. 

Elintapaohjauksen toimintamalli on jaettu kolmeen eri kohderyhmään. Kunkin ikäryhmän osalta kohderyhmää ovat kaikki elintapaohjauksesta hyötyvät asiakkaat. 

Kulttuurihyvinvoinnin toimintamallit on kohdennettu erityisesti haavoittuvassa elämäntilanteessa oleville henkilöille. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Ammattilaiset perehdytetään toimintamallien käyttöön, jotta toimintamallit saadaan juurtumaan käytäntöön. Juurtumisen seurauksena pyritään yhtenäistämään toimintatavat hyvinvointialueen laajuisesti. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Toimintamallien vaikuttavuutta ja toimivuutta käytännössä päästään arvioimaan myöhemmin niiden käyttöönoton jälkeen.