Pohjanmaan mielenterveys ja päihdetapahtuma 25-26.10 2023
Maksuton tapahtuma suunnattu ammattilaisille, opiskelijoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneille. Tapahtumassa osallistujat pääsivät kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tutustumaan eri palveluntarjoajien esittelypöytiin.
Toimintamallin nimi
Maksuton tapahtuma suunnattu ammattilaisille, opiskelijoille sekä sosiaali- ja terveydenhuollosta kiinnostuneille. Tapahtumassa osallistujat pääsivät kuulemaan asiantuntijoiden puheenvuoroja ja tutustumaan eri palveluntarjoajien esittelypöytiin.
Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden verkostoitua sekä lisätä ammattilaisten tietoisuutta eri palveluntuottajien tarjoamista palveluista. Lisäksi tapahtuma toimi hyvinvointialueen maksuttomana koulutustapahtumana.
Tapahtuma lisäsi ammattilaisten ja opiskelijoiden tietämystä ja ymmärrystä mielenterveys- ja päihdeongelmista sekä haitallisesta raha- ja digipelaamisesta. Tapahtumassa lisättiin myös ammattilaisten ymmärrystä yhdyspintatyöstä eri organisaatioiden välillä eli miten yhteistyössä voidaan edistää kuntalaisten hyvinvointia ja terveyttä.
Tapahtumaa tarvitaan vahvistamaan rajapintojen välistä yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisessa, löytämään uusia yhteistyökumppaneita ja lisäämään tietämystä aiheesta. Päivien aikana osallistujat saivat tietoa seuraavista aihealueista:
- Miten nuorten mielenterveyttä hallitaan ja ymmärretään, yleisimmät haasteet ja miten nuoria tuetaan tässä yhteydessä.
- Mielenterveydestä ja/tai päihteiden väärinkäytöstä kärsiville nuorille suunnatuista palveluista ja resursseista, mukaan lukien mitkä organisaatiot tai laitokset tarjoavat apua ja miten niihin otettaan yhteyttä. Lisäksi kokemusasiantuntija kertoi tarinansa mielenterveydestä, päihde- ja sekariippuvuudesta.
- Mitä tukea ja resursseja mielenterveysongelmista ja/tai päihteiden väärinkäytöstä kärsivien nuorten omaishoitajille on tarjolla, mitkä yhdistykset tarjoavat tukea ja miten sitä saadaan.
- Miten lapsille ja nuorille suunnattu Ninni-tukiryhmätoiminta toimii, mitä Ninni-ryhmään kuuluminen tarkoittaa ja mitä hyötyä ryhmään osallistumisesta on, sekä tietoa siitä, että Ninni-tukiryhmätoimintaa toteutetaan parhaillaan Pohjanmaan hyvinvointialueella sekä suomen että ruotsin kiellellä.
- Osallistujat saivat tietoa välineistä ja strategioista perheille, joissa digitaalisesta pelaamisesta on tullut ongelma aiheuttaen ristiriitoja tai kielteisiä vaikutuksia perheessä, keinoja hallita ja rajoittaa pelaamista sekä miten luoda tasapainoisempi ja terveellisempi digitaalisen median käyttö. Tietoa saatiin rahapelaamisen hyödyistä ja poliisin roolista rahapelimaailmassa. Tarjottiin tietoa siitä, miten rahapelaamisen puolestapuhujina voi toimia, sekä välineitä asiakkaan rahapelikäyttäytymisen kartoittamiseen.
- Tietoa ennaltaehkäisevistä strategioista ja menetelmistä nuorten, työikäisten ja ikääntyneiden huumeiden ja alkoholin väärinkäytön torjumiseksi.
- Päihdeasiakkaan kohtaaminen, varhainen puuttuminen ja puheeksi ottaminen.
- Poliisi kertoi uudesta Ankkuri-toiminnasta ja siitä, millaista tukea ja palveluja se tarjoaa huolta aiheuttaville nuorille.
- Miten hyvinvointialue, kunnat ja järjestöt voivat edistää yhteistyössä kuntalaisten hyvinvointia.
Osallistuttuaan tapahtumaan ammattilainen voi käyttää uutta tietoa oman työnsä kehittämiseen ja opiskelijat tulevaan ammattiinsa valmistautumiseen.
Tapahtuman jälkeen osallistujia pyydettiin täyttämään digitaalinen kyselylomake käyttäen QR-koodia. Palautetta käytetään Mielenterveys- ja päihde (MiePä)-tapahtuman kehittämisessä.
Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda yhteen Pohjanmaan hyvinvointialueen palvelun tuottajat, kuntatoimijat sekä järjestöt. Tapahtuma tarjosi mahdollisuuden verkostoitua ja lisätä ammattilaisten tietoisuutta eri palvelun tuottajien tarjoamista palveluista. Lisäksi tapahtuma toimii hyvinvointialueen maksuttomana koulutustapahtumana.
Tavoitteena on tapahtuman järjestäminen vuoisittain myös tulevaisuudessa. Tapahtuman toimintaympäristöä voisi laajentaa jatkossa yhteistyössä yrityksien, seurakuntien, muiden hyvinvointialueiden kanssa ja jopa kansallisella tasolla.
Mielenterveys- ja päihde tapahtuman kohderyhmänä olivat ammattilaiset, jotka työskentelevät mielenterveys- ja päihdehaasteiden ennaltaehkäisyn tai hoidon parissa, ammattikorkeakoulu Novian ja Vaasan ammattikorkeakoulun (VAMK) opiskelijat sekä kaikki aiheesta kiinnostuneet. Tarkoituksena oli saada eri toimijat yhteen, verkostoitumaan ja tutustumaan alueen palveluntarjontaan. Tapahtuman sopivuutta kartoitettiin sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille kohdennetun Webropol- kyselyn avulla.
Tämän tapahtuman rakennetta voi käyttää kuka tahansa järjestäessään laajempaa tilaisuutta. Pohjanmaalla järjestettyyn tilaisuuteen osallistui noin 560 henkilöä. Tapahtumapäivien aikana noin 30 edustajalla oli näyttelypöytä aulassa.
Muodostettiin seitsemän hengen työryhmä, johon osallistui henkilöitä Tulevaisuuden sotekeskus hankkeesta, RRP-hankkeesta, Pohjanmaan yhdistyksistä sekä Novian ja Vaasan ammattikorkeakouluista.
Tapahtuma järjestettiin yhteistyössä Pohjanmaan hyvinvointialueen, RRP-hankkeen, Korkeakoulu Novian ja Vaasan ammattikorkeakoulun ja Pohjanmaan yhdistyksen kanssa. Työryhmän kesken jaettiin vastuualueet:
-ohjelman kokoaminen, jossa sote-henkilöstölle tehdyn verkkokyselyn vastaukset muodostivat perustan molempien tapahtumapäivien sisällölle, puhujien rekrytointi ja palkkaaminen.
-Markkinointi ja rekrytointi Pohjanmaan hyvinvointialueen kunnille, yhdistyksille ja palveluntarjoajille osallistumaan näytteilleasettajaksi aulaan tapahtumapäivien ajaksi. Markkinointi ja rekrytointi toteutettiin sähköpostiyhteyksin ja verkkokyselyn avulla.
-Markkinointi tapahtumasta kunnille, yhdistyksille ja hyvinvointialueelle tapahtui lähettämällä kesäkuussa save-the-date-informaatio ja virallinen kutsu lähetettiin elokuun lopussa. Markkinointia tehtiin hyvinvointialueen intranetin kautta, sähköpostiketjuilla hyvinvointialueen henkilöstölle, kunnille ja yhdistyksille.
-Yliopistot vastasivat tiloista, kahvin, teknisten laitteiden ja teknisen tuen tilaamisesta sekä luennoitsijoiden esittelydiojen kokoamisesta ja käytännön avusta tapahtuman aikana.
-Tehtiin kyselylomakkeita varten QR-koodi, jonka kautta saatiin palautetta tapahtuman osallistuneilta.
Materiaali, jota valmistelun aikana kehitettiin, oli työryhmän saatavilla yhteisessä Teams kanavassa.
Työryhmä kävi etukäteen tiloissa, jossa tapahtuma järjestettiin ja suunnitteli pöytiä ym. koskevat käytännön asiat. Tapahtumaa edeltävänä päivänä järjestettiin kaikki tapahtumaa varten. Näyttelypöydän halunneilla oli mahdollisuus tulla paikanpäälle ja pystyttää näyttelypöytänsä tapahtumaa varten joko edeltävänä päivänä tai tapahtuma päivän aamuna. Työryhmä valmisteli pöydät laittamalla nimikyltit valmiiksi jokaiselle näytteilleasettajalle.
Tapahtuman suunnitteluun käytettävä aika oli noin 6kk muun työn ohessa. Tapahtuman toteuttamisen kustannukset koostuivat käytetystä työajasta, kahvitarjoiluista, luennoitsijoiden palkoista ja kiitoslahjoista, markkinointimateriaaleista ja nimilapuista. Tapahtuman jälkeen työryhmälle järjestettiin palautekokous, jossa käsiteltiin saatuja rakentavia palautteita.
Prosessi - uusi kartoitus tehdään ensivuoden puolella, jonka avulla selvitetään mahdollisuudesta järjestää vastaavanlainen tapahtuma syksyllä -24. Palaute tapahtumaan osallistuneilta ja näyttelynasettelijoilta oli hyvin myönteistä.
MiePä-tapahtuma oli erittäin onnistunut niin järjestäjien, osallistujien kuin näytteilleasettajien osalta. Pyyntöjä vastaavanlaisen tapahtuman järjestämiseksi ensi vuodelle tuli useista lähteistä. Tärkeintä tapahtumapäivissä oli, että osallistujat saivat työkaluja työhönsä, uutta tietoa ja mahdollisuuden verkostoitumiseen. Auditoriossa pidettyjen luentojen aikana näytteilleasettajilla oli mahdollisuus verkostoitua ja tutustua toistensa toimintaan ja vaihtaa yhteystietoja. Tapahtuma tiivisti ja vahvisti verkostoyhteistyötä.
Tulevaisuudessa Mielenterveys- ja päihdetapahtuma pyritään järjestämään säännöllisesti samalle kohderyhmälle tarjoamalla konkreettisia työkaluja ja uutta tietoa mielenterveys- ja päihdeasioista. Ennen erillään olleet palvelut nähdään nyt enemmän kokonaisuutena, kun ammattilaiset saivat laajemman käsityksen hyvinvointialueen ja järjestöjen MiePä-palveluista. Tapahtumassa käyneiden palautteista nousi kehittämistoiveena tapahtuman yhteyteen kehitettävistä erilaisista työpajoista.