Aikuisten ohjattu omahoito Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP,P4,I1)

Ohjattu omahoito on 1-3 käyntikerran lyhytinterventio joka sijoittuu porrastetussa hoitomallissa 1.portaalle. Kymenlaaksossa ohjattua omahoitoa on saatavilla niin etä- kuin lähivastaanotoillakin. 

Toimintamallin nimi
Aikuisten ohjattu omahoito Kymenlaakson hyvinvointialueella (RRP,P4,I1)
Toimintamallin lyhyt kuvaus

Ohjattu omahoito on 1-3 käyntikerran lyhytinterventio joka sijoittuu porrastetussa hoitomallissa 1.portaalle. Kymenlaaksossa ohjattua omahoitoa on saatavilla niin etä- kuin lähivastaanotoillakin. 

Toteutuspaikka
Kymenlaakson hyvinvointialueen palvelut
Paikkakunta, maakunta tai hyvinvointialue
Kymenlaakson hyvinvointialue
Toimintamallin rahoittaja
Muu EU-rahoitus
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM)

Luotu

29.05.2024

Viimeksi muokattu

14.11.2024
Ratkaisun perusidea

Toimintamallissa on kyse asiakkaiden varhaisesta avun saannista. Asiakkaiden tulee saada oikea-aikaisesti oikeatasoista hoitoa riippumatta siitä mistä he palvelua hakevat. Tässä toimintamallissa mm. yleisvastaanottojen ja äitiysneuvoloiden ammattilaiset voivat toteuttaa ohjattua omahoitoa omalla vastaanotollaan joko lähi- tai etätapaamisina. 

Toimintaympäristö

Kymenlaakson alueella ohjatun omahoidon koulutuksen on käynyt syksyyn 2024 mennessä noin 110 ammattilaista eri palveluista (mielenterveys- ja päihdeammattilaiset, hyvinvointivalmentajat, äitiysneuvolan terveydenhoitajat, yleisvastaanoton hoitajat). Tavoitteena alueella oli, että alueella koulutettuja omahoidon osaajia on syksyyn mennessä reilu 200 ammattilaista. Tässä vaiheessa koulutus on kesken osalla yleisterveyden ammattilaisista. 

Ohjatun omahoidon jalkauttaminen ja juurruttaminen Suomen kestävän kasvun ohjelmassa on jatkoa jo Tulevaisuuden sotekeskus hankkeen aikana alkaneella toiminnalle. 

Kohderyhmä ja asiakasymmärrys

Kohderyhmänä on kaikki alueen asukkaat (kaikki ikäryhmät; lapset, nuoret ja aikuiset). Tämä toimintamallikuvaus on tehty aikuisten palveluista. 

Toimivuuden ja käyttöönoton ehdot

Jalkautuminen kaikille alueen terveysasemille syksyn 2024 aikana. Jalkautumisissa tavoitteena ollut kohdata yleisvastaanottojen ammattilaisia ja kuulla heidän ajatuksiaan, näkemyksiään ja kokemuksiaan ohjatuista omahoidoista. Tarkoituksena ollut myös tukea ammattilaisia käyttöönotossa mahdollisuuksien mukaan. Jalkautumisia on toteutettu erilaisiin kokoonpanoin, mutta mukana on ollut mm. projektikoordinaattori, miepähoitajien esihenkilö, digisairaanhoitaja joka itsekin toteuttaa ohjattuja omahoitoja sekä kokemusasiantuntijat. 

Arvioinnin tulokset tiivistettynä

Kehittämistyö on jatkoa tulevaisuuden sotekeskus hankkeen aikana aloitetulle toiminnalle. 

Terapianavigaattori ja ohjattu omahoito käynnistyivät / otettiin käyttöön Kymenlaaksossa pilottina syksyllä 2022. Juurtuminen ja jalkautuminen on hidasta, vaatii aikaa ja resurssia sillä palvelut joihin toimintamallia jalkautetaan ovat mukana muussakin kehittämistoiminnassa. Näin ollen työtä jatketaan jalkauttamisen ja juurruttamisen osalta v. 2024-2025 tässä Suomen kestävän kasvun ohjelmassa. 

Vinkit toimintamallin soveltajille

Yleisvastaanotoille mielenterveys- ja päihdeasiakkaiden kohtaamisen ja tunnistamisen osaamisen vahvistamiseen on hyvä resursoida. Vaikka asiakkaat lähtökohtaisesti ovat olemassa olevia niin on havaittu, että tunnistaminen ja puheeksiottaminen on haastavaa. Tätä olemme pyrkineet mm. kokemusasiantuntijoiden näkökulmalla madaltamaan ja tuomaan keskusteluun. Vastaanotoilla on rajallinen aika joten työkaluja siihen kuinka asian voi ottaa puheeksi tai toisaalta miten edetä jos asiakas itse ottaa puheeksi ja vastaanotolla ei ole aikaa asiaan paneutua.